Bizarre beautyrituelen van vroeger en nu

beautyrituelen
Haren stijlen, maskertjes opdoen en wimpers krullen zijn dingen die de meeste vrouwen heel normaal vinden. Maar als je erover nadenkt zijn dit best vreemde gewoontes. Nog vreemdere dingen gebeurden vroeger, nu nog in andere landen of zelfs in ons eigen kikkerlandje. Wat dacht je van benen ontharen met schuurpapier, of je tanden bewust scheef laten zetten? Lees verder voor de 16 meest bizarre beautyrituelen over de hele wereld.

Vroeger

Lotusvoetjes: Vanaf ongeveer 600 na Christus regeerde in China een keizerin die men als dé ideale vrouw zag. Zij had van nature kleine voetjes, waardoor men dit ‘schoonheidsideaal’ wilde nastreven. Ze bonden van kinds af aan hun voeten strak in, waardoor ze klein bleven (en helaas helemaal misvormden). Vanaf de 12e eeuw werd het een gewoonte en golden kleine voeten als teken voor welvaart. Gelukkig is dit ritueel inmiddels verboden!

– In de tijd dat het in de mode was om een lichte huid te hebben, gebruikten sommige vrouwen bloedzuigers. Want wanneer je bloed verliest, wordt je huid bleker. Een logische gedachtegang, maar wel een beetje griezelig!

– In de jaren -30 werd er een apparaat uitgevonden met een soort stofzuigerslangetjes die je huid plekje voor plekje vacuum zogen. Dit beloofde een gladde en puistvrije huid.

beautyrituelen3

– Bijna net zo gevaarlijk als de lotusvoetjes was de extreem smalle taille die vrouwen hadden vanaf ongeveer de 17e eeuw. Ze bonden hun lichaam in een extreem strak korset, waardoor de taille helemaal vergroeide. Soms was de taille zo smal, dat de organen in gevaar kwamen. Brr…

– Cleopatra nam regelmatig een bad in melk, omdat dit de huid zou hydrateren en zou helpen om dode huidcellen te verwijderen. Overigens wordt melk nog steeds in veel douche- en badproducten verwerkt.

– Ook droeg Cleopatra, behalve de bekende zwarte oogmake-up, weleens rode lippen. Lippenstift was nog niet uitgevonden, dus ze maakte zelf een mengsel van jodium, roest en en bromine. Harstikke giftig, wanneer je haar kuste kon dit letterlijk je dood betekenen!

– Harige benen zijn niet mooi, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog was er geen geld om de benen te laten ontharen bij de schoonheidssalon. Daarom gingen vrouwen zelf aan de slag met schuurpapier. Auw!

– Het schijnt dat Marylin Monroe er ook vreemde rituelen op na hield. Zo nam ze weleens een bad in ijsklontjes, om van haar cellulitis af te komen. Ook slikte ze zo nu en dan de plaspil, zodat al het vocht uit haar lichaam verdween en ze lichter werd.

Nu

– Helemaal hot in Israël; een slangenmassage. Volgens deskundigen zorgen de krioelende (niet-giftige) slangen voor een ontspannend effect.

– Een stukje terug schreef ik iets over behandelingen met bloedzuigers. In Oostenrijk doen ze dit echter nog steeds. Dit keer niet met het doel om een lichte huid te creëren, maar om het lichaam te zuiveren.

– Het schijnt dat Cameron Diaz haar bad niet graag vult met kraanwater, omdat daar te veel kalk in zit wat slecht is voor de huid. Daarom baadt ze alleen in bronwater. Dat klinkt verwend, zou dit echt waar zijn?

beautyrituelen2

– In Nieuw-Zeeland ontstaat er een nieuwe trend bij de Maori stam. Ik ben niet vies van een mooie roze of rode lipstick, maar de Maori stam maakt het wel heel bont met, jawel, blauwe lippen. Om de kleur voor altijd te behouden worden de lippen zelfs in het blauw getatoeëerd!

– Het cosmeticamerk Sur Plus heeft een wel heel vreemde crème op de markt gebracht. Er zit namelijk schapenplacenta in verwerkt. Bah! Het zou niet alleen een verjongend effect te hebben, maar ook schrale plekjes en littekens genezen.

– Hoewel de Nederlanders in de pubertijd met een vreselijke beugel rondlopen om een kaarsrecht gebit te krijgen, is het schoonheidsideaal in Japan toch heel wat anders. Zij laten namelijk bewust hun tanden scheef zetten. Waarom? Omdat het een kinderlijke, schattige uitstraling heeft en daar zijn Japanners over het algemeen gek op!

– Lady Gaga vertelde in een interview dat ze nergens heen gaat zonder haar UV-beschermende crème, omdat ze bang is voor rimpels.

– Ook in ons eigen kikkerlandje houden we er gekke gewoontes op na. Zo bieden verschillende beautysalons en wellness centers behandelingen waarbij Garra Fura visjes aan je handen en voeten knabbelen. De visjes voeden zich met jouw dode huidcellen waardoor schilfers en exzeem verleden tijd zijn.

8 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *