Blogtips #1

Blogtips1
Tegenwoordig puilt het internet uit van de blogs. Als fanatieke blog-bezoeker weet je haast niet meer wat je wel en niet moet volgen. Zelf volg ik ook een heleboel blogs en ben ik altijd op zoek naar nieuw leesvoer. Toch ben ik vrij kritisch met wat ik wel en niet aan mijn Bloglovin lijst toevoeg. Maar wat drijft mij om bepaalde blogs te volgen? Om die vraag te beantwoorden heb ik een lijstje opgesteld met punten die een blog wat mij betreft interessant en likable maken.

Blogs die ik interessant vind hebben…

► Onderscheidende content
Natuurlijk is het moeilijk om in de grote oceaan der blogs een uniek onderwerp te vinden. Van mij hoeft ook niet de complete blog over een ontzettend unieke hobby te gaan (want het is ook wel leuk als het niet constant over hetzelfde gaat). Maar als er zo nu en dan verrassende onderwerpen worden aangesneden is dat wel erg leuk! Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld grappig gesprek dat je opving in de trein. Is eens wat anders dan de zoveelste post over een Triangl bikini / een brownierecept / bronzen interieur accessoires.

► Talent op bepaalde vlakken
Blogs die niet erg onderscheidend zijn in hun content hoeven niet per sé slecht te zijn. Integendeel! Lin heeft bijvoorbeeld een blog over nail art, wat niet per definitie uniek is, maar haar creaties zijn zo ontzettend mooi dat ik de blog met plezier volg.

► Een eigen stijl
Ik vind het leuk en knap als een blog een eigen stijl heeft en die consequent doorvoert. Zo weet de lezer wat hem of haar te wachten staat. De blog van Anne vind ik een goed voorbeeld. Bij echt alle foto’s die zij plaatst, op zowel haar blog als op social media, is haar eigen stijl heel sterk doorgevoerd.

► Afwisseling van onderwerpen
Ook is een blog uniek in het onderwerp (of de uitvoering hiervan), wanneer er dagelijks over hetzelfde onderwerp wordt geschreven wordt dat snel saai. Het is veel leuker om een beetje afwisseling te hebben! Ligt de focus bijvoorbeeld op nail art? Dan hoeft er wat mij betreft niet elke dag een nieuwe creatie online te komen. Want ook hierbinnen zitten verschillende onderwerpen verstopt: tutorials, persoonlijke stukjes, filmpjes, swatches, etcetera.

Heeft een blog meerdere onderwerpen (zoals bij mij beauty, fashion en lifestyle), dan is het interessanter als er niet vijf keer achter elkaar een make-up review wordt geplaatst. Probeer de onderwerpen gelijkmatig af te wisselen.

► Een goede layout
Zelf ben ik een liefhebber van mooi grafisch design dus als een blog een mooie layout heeft vind ik dat een groot pluspunt. Maar natuurlijk zijn niet alle bloggers goed in (web)design, en dat is ook geen ramp. Want nog belangrijker dan de looks, is dat de layout overzichtelijk en duidelijk is. Oh, en dat de site niet te veel rommel (pop-ups / advertenties) bevat.

► Leuke schrijfstijl
Als je een blog begint, neem ik aan dat je het in elk geval leuk vind om te schrijven. Een fijne schrijfstijl vind ik belangrijk. Over het algemeen vind ik lange teksten niet fijn. Op internet scan je over het algemeen wat sneller door teksten heen, dus teksten die to the point zijn (en opgedeeld met tussenkopjes) zullen de lezers een stuk prettiger vinden. Ook niet onbelangrijk: de spelling. Fouten maken is menselijk, maar als je tekst één en al spelfout is, staat dat niet erg professioneel.

► Duidelijke afbeeldingen
Een blog oogt een stuk mooier en professioneler als er duidelijke, scherpe foto’s gebruikt worden. Natuurlijk hoef je niet meteen een overpriced camera aan te schaffen. De meeste smartphones van tegenwoordig voldoen, in fatsoenlijk daglicht, ook prima voor blogfoto’s!

► Regelmatig nieuwe artikelen
Van mij hoeft er echt niet dagelijks een geforceerd artikel uitgeperst te worden, maar een klein beetje structuur kan een blog een stuk professioneler maken. Probeer minimaal één keer in de week te updaten, en het liefst op vaste tijden / dagen zodat de lezer weet wat ‘ie kan verwachten.

► Een leuke persoonlijkheid
Wat mij betreft misschien wel het belangrijkst aan een blog is de persoon die erachter zit. Ook al ken je ze alleen van foto’s, teksten en filmpjes, via internet wordt er toch snel een mening over mensen gevormd. Bloggers die sympathiek, eerlijk en enthousiast overkomen hebben nu eenmaal de gunfactor om gevolgd te worden. Ben je zelf een blogger, ga dan vooral niet tegen heug en meug artikelen zitten tikken. Wanneer je plezier in je werk / hobby hebt straal je dat ook uit en daar zal je blog profijt van hebben!

Bron afbeelding

12 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *