Fashion

De dress codes voor gala’s

01
Laatst zag ik op TV een scene uit Mad Men, je weet wel, die serie over de reclamewereld in de jaren ’60. De scene liet een awardsgala zien en al die mensen zagen er zó stijlvol uit! De heren strak in pak en de dames allemaal in een fantastische jurk, helemaal in de stijl van de jaren 60! Hierdoor kreeg ik meteen zin om, zeker nadat ik een paar maanden geleden bij de EMA’s ben geweest, weer eens naar een award show of een gala te gaan! Compleet uitgedost in een prachtige jurk de show stelen met je (uiteraard) onweerstaanbare date, helemaal leuk! Maar hoe zat dat ook alweer met de kledingvoorschriften tijdens gala’s? Meestal hangt er namelijk wel een strenge dresscode aan. Daarom hier de dresscodes uitgelegd!

White tie
White tie is de strengste dresscode die er is. Deze is vooral gebruikelijk bij zeer formele gelegenheden, zoals gala’s bij corporale studentenverenigingen of bij high society feesten. White tie betekent letterlijk witte das en verwijst naar de kleding van de heren. Naast de witte das dragen de heren een rokkostuum of gala uniform met zwarte lakschoenen en eventueel een zwarte hoge hoed. Dames horen gekleed te gaan in een lange feestelijke galajurk of baljurk die helemaal tot de grond valt. Een diep decolletée is bovendien verplicht en je wordt ook geacht om lange handschoenen te dragen, die tot over de elleboog lopen.

Black tie
Black tie is iets minder streng dan white tie, maar is nog steeds heel chique! Deze dresscode wordt door de meeste gala’s en luxe feesten gehanteerd. De black tie staat ook hier voor de kleur das of strik die de heren om moeten. Daarnaast worden ze verwacht in smoking en zwarte lakschoenen. De eisen aan de kleding van de dames is een stuk minder streng dan bij white tie. Bij voorkeur is de jurk lang, maar dat is geen verplichting. Ook handschoenen zijn geen must, en het decolletée moet bescheiden zijn. Als je het iets spannender wilt maken kan je kiezen voor meer bloot op de rug.

02
Accessoires
Bij white tie gala’s wordt van je verwacht bescheiden te zijn met sieraden en accessoires. Bij een black tie gala kan je echter helemaal los! Voor bescheidenheid is hier dan ook geen plek. Kies daarom bijvoorbeeld voor een statement necklace of voor grote oorhangers. Ook doen parelkettingen het altijd goed. In deze webshop heb ik hele mooie gezien die nog betaalbaar zijn ook! Vergeet daarnaast natuurlijk je clutch niet, want die maakt je outfit compleet!

03

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Marijke 26 april 2014 at 21:20

  Net je blog ontdekt, echt heel erg mooie lay-out wow ! xo

 • Reply shirley | lovingyourlife.nl 25 april 2014 at 16:17

  Mooi artikel en wat is die jurk moooi!

 • Reply Svenja 25 april 2014 at 11:56

  Die roze jurk is zooo mooi <3

 • Reply Cynthiiaa 24 april 2014 at 20:51

  Oh my god, dat wist ik niet eens joh! :’) Ik ben meestal iemand die gewoon kiest wat ik mooi vind staan, natuurlijk wel matchend enzo, maar al die regels enzo. Yeah, I don’t follow them at all. :’)

 • Reply Kimberley 24 april 2014 at 17:20

  Oh, dit wist ik niet eens, schaam schaam. Ik vind White Tie wel heel gaaf!

 • Reply Bianca 24 april 2014 at 17:06

  Heel interessant, dit wist ik allemaal niet haha :)

 • Reply Joyce 24 april 2014 at 10:57

  Ik heb al zolang geen gala meer gehad :( Ik vind het zo leuk om zo’n mooie jurk aan te trekken en jezelf helemaal op te tutten!

 • Reply Anne 24 april 2014 at 10:55

  Kijk, dit is handig, haha. Ik heb t opgeslagen in mijn favorieten voor mijn volgende gala!
  Liefs!
  http://rodelippen.wordpress.com/

 • Reply Rosanne 24 april 2014 at 10:52

  Ik ben dol op gala kleding, het is zo mooi en elegant! liefs x

 • Reply Kirsty 24 april 2014 at 10:26

  Ik vind de jurken die je aan mag bij gala’s en dergelijke altijd zo mooi! :)

 • Leave a Reply