Gadgets en technologie

Dé Canon 50 mm lens (met voorbeeldfoto’s)

Wanneer je net begint met fotografie (voor je blog, of gewoon voor de hobby) kan het gebeuren dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn zo veel spiegelreflexcamera’s waar je tussen moet kiezen. En wanneer je dan eindelijk de perfecte camera hebt gevonden, dan ben je er nog niet… Want bij een spiegelreflexcamera heb je de mogelijkheid om de lens te verwisselen.

Zelf heb ik een camera van Canon. De EOS 1200D om precies te zijn, het goedkoopste instapmodel. De lens die er standaard bij zit is een prima ding en gebruik ik nog steeds erg vaak. Maar soms wil je gewoon net een andere sfeer geven aan je foto’s. En dan ga je kijken voor een andere lens. Nu kunnen de lenzen van Canon oplopen tot duizenden euro’s. Als beginner die wat wil experimenteren hoef je gelukkig niet zulke bedragen neer te tellen!

Dé lens die zo’n beetje elke spiegelreflex-bezitter in zijn collectie heeft is namelijk gelijk de allergoedkoopste. Het gaat om de 50mm lens van Canon, die net iets boven de 100 euro kost.

Wat kan deze lens?

Met deze lens kun je veel kanten op, maar hij wordt het meest gebruikt voor product- of macrofotografie. Geen wonder dus dat deze lens enorm populair is onder de bloggers.

Het technische verhaal:
Met de 50mm lens kan je het F-getal veel lager instellen dan met de kitlens. In Jip en Janneke taal betekent dat ongeveer het volgende: Wanneer het F-getal lager is, is het diafragma (opening in de lens) groter waardoor er meer licht binnenkomt. Wat dit betekent is dat de foto’s helderder worden, maar vooral dat scherpte-diepte van de foto veel intenser wordt. Met andere woorden: hoe lager je het F-getal zet, hoe meer ‘wazige achtergrond’ je krijgt op de foto’s.

De standaard lens kan op z’n laagst tot F3.5, de 50mm lens kan tot F1.8. Klinkt dat nog steeds heel vaag? Aan de hand van de foto’s wordt het vast duidelijker!

Zelf heb ik deze lens namelijk al een aantal jaren in mijn bezit, maar ik heb er gek genoeg nog nooit een artikel over geschreven. Tijd om daar verandering in te brengen! Ik wil jullie, aan de hand van foto’s, graag laten zien wat je met dit budget lensje kan (of juist niet kan).

Voorbeeldfoto’s

50mm-01
Kitlens – f 5

50mm-02
50mm lens – f 1.8

50mm-03
Kitlens – f 4.5

50mm-04
50mm lens – f 1.8

Zie je hoe mooi wazig de achtergrond steeds is op de tweede foto’s?

50mm-05
Kitlens – f 5

50mm-06
50mm lens – f 2

Wat ik je met deze foto’s wil laten zien, is dat de 50mm lens ook tricky kan zijn. Want zoals je op de bovenstaande foto’s ziet, is bij de 50mm-foto eigenlijk alleen de neus van de beer scherp. Het geeft de foto een mooi zacht effect, maar ik kan me voorstellen dat je dit niet altijd wilt. Wat je meestal wil, is wél dat overdreven bokeh effect, maar niét de onscherpte op het hoofdonderwerp. Veel mensen lopen hier tegenaan en daarom wil ik je wat tips geven om dit te voorkomen:

1. Zorg dat de achtergrond die wazig moet worden verder weg van het hoofdonderwerp is. Nu stond mijn beertje bijna tegen de glitter-achtergrond aan, en dat werkt dus niet.
2. Vertrouw niet op de autofocus, maar stel handmatig scherp
3. Lukt dit beide niet, zet het f-getal dan tóch iets hoger. Het scherpte-diepte verschil wordt dan iets minder intens, maar je voorkomt in elk geval een mislukte foto.

50mm-07
Kitlens – f 5

50mm-08
50mm lens – f 2.8

Op deze 50mm-foto heb ik alle drie de tips toegepast. Zie je het verschil? Het hoofdonderwerp is nu wél scherp, en het scherpte-diepte effect is nog steeds duidelijk aanwezig.

50mm-09
Kitlens – f 5.6

50mm-10
50mm lens – f 2.8

Dat de 50mm lens perfect geschikt is voor macro-fotografie zie je op de bovenstaande foto. De nagellak krijgt heel wat meer detail en de glitters zijn duidelijker zichtbaar. Prachtig kleurtje toch?

50mm-11
Kitlens – f 4.5

50mm-12
50mm lens – f 1.8

Maak in plaats van de achtergrond, de voorgrond eens onscherp. Dat geeft weer een heel ander effect!


Hopelijk heb je nu een idee van wat je met deze lens zoal kan. Een laatste dingetje dat je moet weten is dat je met de lens niet kunt in- of uitzoomen. Hij is van zichzelf al best dichtbij, dus et was voor mij even wennen dat ik nu niet meer met mijn neus bovenop het product hoef te zitten, haha. Sowieso is het werken met deze lens even een vaardigheidje, maar als je het eenmaal onder de knie hebt kun je prachtige foto’s maken. Ik kan in elk geval niet meer zonder.

Heb jij ook een spiegelreflexcamera? 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Eva 4 maart 2018 at 19:33

  Zelf heb ik ook de 50mm lens. Ik kocht hem meteen samen met de camera zelf en de kitlens (18-55mm), maar die kitlens heb ik nog nooit gebruikt, haha.

 • Reply Han 10 augustus 2017 at 11:16

  Een aanrader! Ik ga eens kijken of het iets voor mij is?

 • Reply Nicole 7 augustus 2017 at 00:21

  Wat heb je er mooie foto’s mee gemaakt zeg! Ik heb deze lens ook al een tijdje en het is echt een groot favoriet!

 • Reply Teddy 6 augustus 2017 at 12:17

  Ik heb deze lens ook en merk dat ik er ook echt aan moest ‘wennen’, wel vind ik de foto’s die hij kan maken enorm mooi!

 • Leave a Reply