Food, Lifestyle

11 tips om te besparen op je boodschappen

Besparen-op-boodschappen

Voordat ik op mezelf ging wonen had ik er eigenlijk nooit over nagedacht hoeveel ik kwijt zou zijn aan boodschappen. Tuurlijk deed ik bij mijn ouders ook weleens zelf boodschappen, maar dat is toch anders… Nu ik ook alle andere vaste lasten moet ophoesten, probeer ik mijn supermarkt-uitgaven zo laag mogelijk te houden.

Zo probeer ik me aan een wekelijks budget te houden. En eigenlijk lukt dat me vrij goed! Wie had dat ooit gedacht, dat deze meid – met haar gat in de hand – zo zuinig kon leven wink Omdat ik vast niet de enige ben die eten nodig heeft – joh – wil ik graag mijn besparingstips met jullie delen.

• Betaal contant
Wat ik zelf merk is dat ik eigenlijk geen idee heb wat ik allemaal uitgeef wanneer ik steeds pin. Dan kijk ik na een paar dagen op je bankrekening en vraag ik me af waar al dat geld zo snel is gebleven. Wanneer je contant betaalt heb je een veel concreter idee van wat je precies uitgeeft.

• Kies het goedkoopste merk
Veel mensen – waaronder ikzelf – hebben bij bepaalde producten een sterke voorkeur voor het A-merk. Zo vind ik ‘echte’ Coca-Cola gewoon het lekkerst, een ook op mijn favoriete chocola (Tony’s!) zal ik niet snel besparen. Maar er zijn genoeg producten waarbij je amper verschil merkt tussen het huismerk of het A-merk. Denk bijvoorbeeld aan suikerklontjes, limonade (AH-basic vind ik veruit het lekkerst!), koffiemelk, zout en andere specerijen, of afwasmiddel.

En wist je dat het huismerk vaak ook gewoon uit dezelfde fabriek komt als het A-merk? Dat heb ik ooit gelezen in het personeelsmagazine van de supermarkt waar ik ooit werkte. In dat geval ging het om pepernoten. Het enige verschil was dat er bij het huismerk een groter percentage ‘mislukte’ pepernoten in de zak mochten (denk aan misvormde/aan elkaar gekleefde pepernoten). Het ging hierbij dus puur om de vorm, de smaak is hetzelfde! En dat is bij veel meer producten het geval.

• Koopjesjagen
Plak zeker geen Nee-Nee sticker op je brievenbus! Want mocht je toch van bepaalde producten het A-merk willen, hou dan vooral de reclamefolders in de gaten. Bijvoorbeeld Coca Cola is bijna altijd wel ergens in de aanbieding. Toch niet zo’n fan van folders? Ook online, bijvoorbeeld bij Albert Heijn, kun je de aanbiedingen én een hoop kortingscodes vinden om je boodschappen nóg voordeliger te bestellen.

Heb je een grote voorraadkast, zorg dan dat je groots inslaat. Bepaalde producten zoals rijst, blikken soep, potjes saus, en pasta zijn namelijk jarenlang houdbaar. Ook dingen als toiletpapier, maandverband of (afwas)middel kun je maar beter inslaan als het in de aanbieding is, want dat gebruik je toch wel.

• Denk vooruit
Als aanvulling op het koopjesjagen: probeer je uitgaven en beetje te plannen. Ben je over een maand jarig en staat er een feestje op de planning? Haal dan nu alvast bier / wijn / frisdrank / chips als het in de aanbieding is. Wie weet is het er straks niet meer, en moet je alsnog de volle mep betalen. Bovendien spreid je zo je uitgaven, waardoor het straks een minder grote aanslag op je bankrekening doet.

• Kijk naar de kilo- en literprijzen
“Huh? De knakworstjes van B-merk zijn even duur als van A-merk! Hoe kan dat nou?” Het verschil is dat B-merk waarschijnlijk een grotere hoeveelheid bevat. Je hoeft niet zelf alles te gaan omrekenen, op de prijskaartjes in de supermarkt kun je namelijk precies vinden hoeveel de producten per kilo of liter kosten. Je vindt het in de kleine lettertjes onderaan. En zo zul je zien dat de grootste verpakking vaak (maar niet altijd, dus let op!) het goedkoopst is. Handig om te weten, toch?

• Hou je uitgaven bij
Bewaar je kassabonnetjes van de supermarkt en plak ze in een boekje. Ook bij kleine uitgaven! Zo kun je aan het eind van de maand makkelijk zien waar je geld heen is gegaan en waar je eventueel op kunt besparen.

• Ga nooit – ik herhaal nooit! – met honger naar de supermarkt
Meestal als ik hongerig op pad ga om avondeten te halen, kom ik thuis met een hoop dingen die ik niet nodig heb. Chips, koekjes, chocola… vooral lekkere ongezonde dingen, ja. Dat is niet alleen slecht voor de lijn, maar ook slecht voor je portemonnee. Vooral omdat je oog vaak groter is dan je maag, en een deel van je aankopen weer achterin de voorraadkast belanden.

• Kook veel tegelijk…
…en vries je restjes in. De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks zo’n 40 kilo eten weg. En dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar natuurlijk ook zonde van het geld. Zeker omdat ik alleen woon, ben ik een voorstander van invriezen. Ik heb op het moment wel 7 verschillende maaltijden in mijn vriezer, haha.

Veel koken is een stuk goedkoper dan wanneer je elke keer een 1-persoons maaltijd (of nog erger: een kant-en-klaar-maaltijd) maakt, en bovendien ook erg makkelijk naderhand. Op dagen dat ik geen zin heb om te koken hoef ik alleen maar de vriezer open te trekken en iets op te warmen. In de diepvries is je maaltijd tot wel 3 maanden houdbaar, dus tijd genoeg om het op te eten!

• Kies voor onbewerkt groente en fruit
Een klein bakje met stukjes watermeloen kost al 2,50 terwijl je voor hetzelfde bedrag een hele meloen kunt kopen. En zo veel moeite is het niet om zelf stukjes te snijden, toch? Bovendien smaakt vers veel lekkerder!

• Kweek je eigen eten
Het kost wat meer tijd, maar het is eigenlijk zo makkelijk… Met groenten kweken heb ik nog geen ervaring, maar kruiden heb je echt bijna geen omkijken naar. Ik kocht anderhalve maand geleden een basilicumplantje voor 2 euro bij de supermarkt. Het ding is nu al 2x zo groot als toen ik ‘m kocht dus het lijkt erop dat ik (hopelijk) de komende jaren onbeperkt ‘gratis’ basilicum heb. Het enige wat ik hoef te doen is af en toe water geven.

Ook munt, bieslook, peterselie, sla en zelfs tomaatjes schijnen erg makkelijk (en eventueel binnenshuis) te kweken zijn. Doe je het goed, dan kan je er jarenlang plezier van hebben. Aanrader om eens te proberen!

• Buitenlandse supermarkten
Ik heb het geluk dat het bij mij in de buurt stikt van de toko’s en Turkse supermarkten. Je vindt er vaak bijzonder eten voor een laag prijsje. Vooral fruit en groente zijn er aanzienlijk goedkoper. Heb je zulke winkels niet in de buurt, dan kun je ook eens op de markt kijken. Ook daar kun je voor een prikkie slagen!


Iedereen die net op zichzelf is gaan wonen zal even zijn/haar weg moeten vinden. Voor mij is het ook nog steeds wennen dat het grootste deel van mijn geld op gaat aan dingen die helemaal niet leuk zijn (huur, water/licht, internet, en alle andere vaste lasten). Als ik dan bedank hoeveel mooie kleren ik van die bedragen had kunnen kopen, dan huil ik vanbinnen een beetje, haha lol . Maar het hoort er nu eenmaal bij. En eigenlijk ben ik best verrast dat het me zo goed af gaat. Aangezien ik echt een minimaal inkomen heb, had ik eigenlijk verwacht dat ik na een week al zou omkomen van de honger. Maar dat valt dus allemaal reuze mee. Gelukkig! wink

Mocht jij moeite hebben met het managen van je supermarkt-uitgaven, dan heb ik je met deze tips hopelijk een beetje kunnen helpen! Heb je zelf nog een goede besparingstip? Laat het vooral weten in de comments!

.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Nicole 19 augustus 2017 at 21:36

  Wat een super goede tips. Met honger naar de supermarkt is inderdaad een mega slecht idee. Ik weet er helaas alles van.

 • Reply Marloes - GLAMOURMOES 18 augustus 2017 at 17:17

  Ik merk ook dat boodschappen toch meer kosten dan gedacht. Ik woon sinds 19 juni op mezelf en moet echt proberen om ook lijstjes te maken, zodat ik geen andere dingen haal. Daarnaast ook inderdaad niet met honger naar de supermarkt.

 • Reply Laura 18 augustus 2017 at 16:44

  Ik en mijn vriend gaan samenwonen in oktober, dus dit zijn zeker héél goede en bruikbare tips!

 • Reply Vanessa 18 augustus 2017 at 16:29

  Goede tips! Wij doen altijd boodschappen in de Lidl en dat bespaart veel geld uit tegenover de duurdere supermarkten. Verder hou ik altijd de reclamefolders in de gaten voor leuke acties.

 • Leave a Reply