Het perfecte, neppe social media leventje

TumblrDesk
Toegegeven: ik ben een echte social media junkie. Ik lees veel blogs, check de hele dag door mijn Instagram, en kan uren genieten van de mooie plaatjes op Pinterest. Alles wat op social media gedeeld wordt is zo perfect en de meiden achter deze accounts lijken het ideale leventje te leiden. Ook ik maak me hieraan schuldig doordat ik eigenlijk alleen maar mooie, leuke, en goed uitziende dingen deel. Maar hoe realistisch is dat eigenlijk? Tijd om bekende social media fenomenen eens te vergelijken met mijn échte leven.

(Bron afbeelding)

♥ In tegenstelling tot zo’n beetje iedere populaire Instagrammer eet ik geen ontbijtjes aan een perfect gedekte tafels, compleet met prachtige smoothies, American pancakes en cornflakes vol met superfoods. Doe mij maar een boterham met hagelslag. Die ik liever achter de laptop of de tv opeet (ik ga geen tafel dekken voor één persoon…)

♥ Überhaupt die superfoods en detox sapjes. Tuurlijk eet ik ook weleens gezond (omdat het moet). Maar ik hou veel meer van chips, pizza en Red Bull. Even eerlijk: zijn er écht mensen die een bergje quinoa lekkerder vinden dan een bord friet? Dat geloof ik serieus niet.

♥ Een compleet wit interieur? Ik geef toe dat het er prachtig uitziet en het oogt geweldig op je Instagram en in interieurmagazines. Maar is het nou echt gezellig om in een kleurloos huis te leven?

♥ Ook ik heb een zwak voor perfect gestylede en opgeruimde Pinterest-kantoortjes. Maar ik ken in real life echt niemand, maar dan ook echt niemand, waarvan het bureau ten alle tijden zo netjes is. Op een werkplek mag gewerkt worden! En hard werken betekent bij mij dat er pakketjes, een camera, papieren, facturen en eten en drinken binnen handbereik liggen. (Creatief) werk zorgt nu eenmaal voor de nodige rommel.

♥ Het hele #wokeuplikethis gebeuren. Meid, ik zie dat je kilo’s make-up draagt en voor je kapsel kwam er overduidelijk een krultang aan te pas. Ben ik dan echt de enige die wakker wordt met wallen van hier tot Tokio en een ontploft vogelnest op mijn hoofd? wink

♥ Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar als ik (na tien keer snoozen) wakker ben, ben ik niet de gezelligste. Natuurlijk heb je ochtend- en avondmensen, maar bloggers en social media iconen lijken 24 uur per dag vrolijk #lovemylife. Maar goed, ook ik laat mijn ochtendhumeurtjes voor het gemak héél ver weg van Instagram.

“What’s in my bag” artikelen of filmpjes vind ik leuk om te zien. Maar de honderden kassabonnetjes, lege verpakkingen, een verdwaalde geplette banaan, koekkruimels, en belangrijke maar ‘vergeten’ papieren laat iedereen voor het gemak maar even achterwege.

♥  Tijdens het opmaken ziet je make-up tafel er als volgt uit: de make-up collectie mooi uitgestald, op kleur gesorteerd en voor de gezelligheid staat er een kleurig bloemetje op de achtergrond. Was dit maar waar! Al mijn beautyspullen zitten hopeloos in een kastje gepropt, en de dingen die ik dagelijks gebruik liggen op een rommelig hoopje op mijn make-up tafel. Al leg ik het voor een Instagramfoto wel even netjes neer. Mét bloemetje.

 


Neem dit artikel vooral niet te serieus, want ook ik maak me schuldig aan zo’n beetje alle bovenstaande dingen. Als ik als buitenstaander mijn blog en social media bekijk, komt mijn leventje ook anders (vooral beter geordend en opgeruimd!) over dan in het echt. Social media geeft gewoon een heel vertekend beeld. Neemt niet weg dat het gewoon erg leuk is om al die mooie plaatjes te bekijken en positieve verhalen te lezen!

Welk van deze vergelijkingen herken je? En hoe ‘echt’ ben jij op social media?

36 Comments

 • Haha super leuk artikel meis. En je hebt helemaal gelijk. Maar iedereen maakt zich schuldig hieraan, hihi. Het ziet er op foto gewoon net iets aantrekkelijker uit. En denk dat mensen ook wel weten dat het allemaal niet zo perfect is als dat het eruit ziet.

 • hihi herkenbaar! Ik moet zeggen dat ik wel echt van gezond eten hou (ook al eet ik heus ook wel eens een frietje) en dat gezonde gerechtje werkt ik meestal naar binnen op de bank met een dekentje erbij en netflix aan! Ik zou ook niet in een wit huis willen leven, mijn interieur heeft juist erg veel kleur! Mijn Insta feed reflecteert dit ook wel denk ik, bij mij geen spierwitte achtergronden en mijn eten fotografeer ik juist ook vaak op de bank. Maar wel net iets meer gestyled dan normaal natuurlijk ;)

 • Hahaha, echt heel leuk om te lezen. Ik deel sowieso altijd alleen afbeeldingen die ik mooi vind op Instagram. Al zou ik later echt dolgraag een wit interieur met hout willen, dan nog zou het nooit zo netjes zijn als op al die Pinterest plaatjes. En een bord met friet is altijd het lekkerste. x

 • Hahaha wat een leuk artikel om te lezen! Ik maak me er ook schuldig aan hoor, ik post niet alleen eigen foto’s maar ook foto’s die ik mooi vind van bijvoorbeeld weheartit! xx

 • Leuk artikel en ik ben het helemaal met je eens! Enerzijds vind ik het heel leuk om te zien en wil ik het ook doen, anderzijds denk ik dat veel meiden (inclusief ikzelf soms) ‘ongelukkig’ van worden. We willen steeds meer en willen ook zo’n leven… Ik kan het dan ook wel weer relativeren, maar ik geloof toch dat het een invloed heeft op ons geluksgevoel… Zelf merk ik dat ik ook de drang voel om mee te doen met perfecte plaatjes, maar ik probeer toch wat evenwicht te behouden en op mijn blog heel eerlijk te zijn en ook minder positieve dingen te delen.

 • Leuk artikel! Ik heb een tijdje geleden een Instagram challenge gedaan met dezelfde achterliggende gedachten. Met als #NotSoPerfectChallenge . Dus inclusief de niet so sexy uit bed hoofd zonder make hp etc ;)

 • Hahahaha heeeerlijk artikel dit. Ik herken me hier zó in! Ik probeer mijn foto’s en instagram feed ook zo mooi mogelijk te maken, maar er zijn dingen die ik inderdaad ook niet begrijp. Mijn tas ziet er nadat ik hem uitgeruimd heb na twee dagen weer uit als een zwijnenstal. Laatst moest ik de inhoud van mijn tas in de Primark overladen in een andere tas (mijn tas was stuk gegaan dus ik mocht een nieuwe uitzoeken, je kent het wel) en ik schaamde me rot voor de bende die er allemaal uit kwam. De dame achter de service balie keek me ook echt met open ogen aan.
  P.S. Ik verkies een bakje quinoa salade met witte kaas van de AH to go over het algemeen toch echt boven een bakje friet, haha! Niet boven chips, want dat blijft mijn lievelingseten.

 • Haha, herkenbare punten. Ik heb sinds een tijdje helemaal geen social media meer dus ik heb er geen last meer van dat iedereen een perfect leven lijkt te leiden behalve ik bij wijze van. Goeie titel trouwens!

 • Hahaha, ik moest lachen! Heel herkenbaar ook, het is hier nu netjes omdat ik een grote schoonmaak heb gehouden. Maar die twee oranje banken die er l jaren staan en de lelijke grijsgroene muur, ik neem me al zolang voor daar iets aan te doen…

 • Haha, herkenbaar! Je zult mij trouwens ook geen #wokeuplikethis-foto zien plaatsen. Hallooo megawallen! En geloof het of niet, maar mijn bureau en tas zijn enorm netjes. Misschien wel té! :’) Ik word heel kriebelig van rommel en kan mij daardoor juist slecht concentreren, haha.

 • Haha leuk artikel met natuurlijk een kern van waarheid. Maar wat social media betreft is het natuurlijk wel altijd zo dat het gras altijd groener lijkt. Ik zie het als een vorm van branding, waarbij mensen sneller geneigd zijn om positieve zaken te belichten (net als bedrijven op LinkedIn die hun succesverhalen volop promoten, terwijl elk bedrijf bijvoorbeeld verbeterpunten heeft). Aan de andere kant probeer ik op social media kanalen van mijn blog wel echt te laten zien wie ik ben en wat ik interessant vind. Ik deel alleen zaken die ik echt met de rest van de wereld wil delen, bepaalde dingen houd ik voor mezelf (en vrienden/familie).

 • Haha, heel herkenbaar.. Van mijn bureau op dit moment durf ik niet eens ene foto te maken. En je beantwoord wel een aantal vragen die ik vaak stel… Te denken valt aan Serieus ben je altijd zo opgeruimd en ziet jou huis er echt altijd zo uit! Eet je echt nooit ongezond?!
  Thanks voor de leuke blogpost!

 • Haha, er zit zeker een kern van waarheid in, maar ik geniet er persoonlijk best wel van om smoothies te maken en de wekker te zetten zodat ik een goed ontbijtje klaar kan maken en op de foto kan zetten. Noem me gek en raar en niet realistisch, maar fotograferen en styling is echt mijn hobby (en daarna kost een smoothie maken echt 3 seconden, je bent langer bezig met het afwassen van die verrekte blender).

  Verder zul je geen #iwokeuplikethis foto’s van mij online vinden hoor. Ik word wakker met mijn gezicht in de kreukels ’s ochtends en mijn mond meurt naar iets dat is gestorven. Net als iedereen. :’)

 • leuk artikel! ik kijk wel liever die mooie plaatjes dan naar een rommeltje haha. Maar idd ik zou wel eens het echte leven willen zien achter die ‘perfecte’ instagram accounts.

  en psst quinoa is echt wel lekker hoor haha. je moet gewoon weten hoe je t klaar maakt. :P

 • Leuk artikel om te lezen! Ik maak mij er ook schuldig aan. Maar laten we eens eerlijk zijn: niemand zal snel een foto ”liken” van een bureau die een gigantische rotzooi is, haha! x

 • Haha, heerlijk dit! Overigens; mijn bureau is wel altijd helemaal opgeruimd en leeg, dit vind ik er mooier uit zien en ik ben in een opgeruimde omgeving veel productiever, ik kan gewoon niet tegen ‘rommeltjes’, haha! Oh en stiekem is 85% van mijn meubilair etc. wit… En ja, het is toch echt wel gezellig :) (en stiekem voldoen sommige mensen ook aan andere punten haha) Maar mij zal je inderdaad niet met een vrolijk en strak koppie tegenkomen ;’s morgens, er hangen nog net geen grijze wolken om mij heen dan, haha!

  xx

 • Wat ontzettend leuk om te lezen, veel komt me wel bekend voor instagram kan ik bijvoorbeeld ook heel vaak vernieuwen om te kijken of er weer leuke foto’s zijn geplaatst haha.

 • Haha zo herkenbaar. Ergens vind ik het altijd wel inspirerend om van die te perfecte plaatjes te zien, maar het kan ook wel aan de andere kant wat deprimerend zijn omdat je weet dat je zoiets gewoon nooit kunt hebben.

 • Haha, ik herken dit niet zozeer bij mezelf maar wel als ik over social media heen ‘scroll’ :-)! Behalve de ‘What’s in my bag’, want geloof het of niet..die is wel altijd erg netjes (waarschijnlijk omdat ik vaak iedere dag van tas verander haha)!

 • Leuk om te lezen dit. Het is jammer dat er soms een verkeerd totaal beeld ontstaat van het leven van een ander door social media, maar goed, ik gooi ook niet mijn hele leven op internet. Als ik status updates lees van iemand die voor de 345235e keer niet kan slapen/ruzie heeft met vrienden/of weet ik het, dan klik ik gewoon weg. :P

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *