Speelgoed van vroeger


Tegenwoordig spelen de meeste kinderen met iPads en smartphones. Dat vind ik zo zonde! Noem me ouderwets, maar het speelgoed dat wij vroeger hadden was toch véél leuker? Ik neem je mee in de nostalgie-trein en laat je twintig dingen zien waar jij en ik vroeger mee speelden.
 
• Door middel van een Tamagotchi hoopten je ouders je verantwoordelijkheidsgevoel bij te brengen. Helaas mislukte dat in mijn geval, want ik kan me niet herinneren dat ik er echt goed in was haha.
• Eigenlijk werd Knex vooral gekocht voor mijn broertje, maar stiekem vond ik het zelf ook erg leuk!
  Wie kent de Magic Twisty nog? Op de basisschool had bijna iedereen zo’n fluoriserende, pluizige slangetje die zich ‘magisch’ (ahum, door middel van een touwtje) over je handen bewoog. Het meest nutteloze speelgoedje ooit?


Het bekende spelletje met een krokodil, die hapte als je de verkeerde tand indrukte. Doodeng vond ik het! Overigens is dit wel heel leuk als drankspelletje haha.
• Misschien wel de grootste rage van eind jaren ’90: de Furby. Verwend als ik was had ik één van de allereerste versies, toen ze alleen nog maar Engels konden praten. Wat als 7-jarige natuurlijk helemaal niet leuk is… Gelukkig heb ik er alsnog heel veel plezier van gehad!


• Iedereen die een leuke basisschooltijd heeft gehad verzamelde ze: Pokémon kaartjes. Stiekem heb ik mijn verzamelmap nog steeds!
• Net als de Magic Twisty was de Slimy ook zo’n ding waar je hélemaal niks aan had, en toch wilde iedereen het hebben. Zo in de verpakking ziet het er nog wel lief uit, maar eenmaal uitgepakt had je een soort kleverige snot in je handen. Het doel? Kneden tot je een ons woog. Leuk!
• Misschien wel het meest high tech speelgoed uit mijn jeugd: Poo Chi, de coole robothond. Wat dit beestje kon? Nou, rondlopen. En blaffen. Dat was het eigenlijk wel.
• Net als eendjes vissen op de kermis, maar dan anders. Visjes vangen was zo’n leuk spel!


• Als klein meisje speelde ik uiteraard met Barbies, maar op een gegeven moment kwam er iets nieuws: Betty Spaghetti! Vooral de haren van deze poppen vond ik geweldig.
• Meezingen met The Spicegirls, K3, Jody Bernal en Britney Spears deed je natuurlijk met de enige echte Magic Mic.
• Van al het speelgoed uit mijn jeugd heb ik met de Gameboy Color ongetwijfeld het langst en vaakst gespeeld. Mijn favoriete spellen waren natuurlijk Mario Bros en Pokémon. (Wat ik overigens nog steeds af en toe speel via een emulator op de computer wink )


• Naast spelen met nutteloze dingen zoals de robothond vonden de meeste ouders het ook wel verantwoord om hun kinderen wat creativiteit bij te brengen. Dat deed je met Ministeck. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar stiekem zou ik dit nog wel eens willen doen. Als kleurboeken voor volwassenen hip zijn moet Ministecken ook nog best kunnen, toch?
• Er was nog een ander middel voor je creatieve uitspattingen, namelijk de strijkkralen. Ik had een zo’n speciale doos met vakjes waarin ik alle kraaltjes, op kleur gesorteerd, bewaarde. Wat een dráma was het als je die doos per ongeluk omstootte en alles op de grond belandde. Met de strijkkraaltjes was ik de hele middag zoet, terwijl mijn moeder klaar stond met de strijkbout om mijn creaties te vereeuwigen.

SpeelgoedVroeger06
• In mijn laatste paar basisschooljaren ontstond een nieuwe rage, Diddl. Pennen, potloden, schriften, knuffels, etuis en natuurlijk de bekende verzamelblaadjes: ik had echt zó ontzettend veel rommel van deze muis. Al mijn zakgeld ging eraan op!
• In dezelfde tijd ging iedereen ook massaal aan het scoubidouen. Degenen die de basisknopen onder de knie hadden gingen aan de slag met 3 of 4 touwtjes tegelijk, of leerden een helicoptertje of een visje te maken. Toen mijn eigen sleutelbos helemaal vol hing met mijn creaties moest ook mijn familie eraan geloven: ik maakte ze voor werkelijk iedereen!
• My Little Pony is weer terug een heeft een complete fanbase van volwassen mannen (de Bronies). Maar in ‘mijn tijd’ zagen de felgekleurde paardjes er heel anders uit. Ik had er zo eentje als op de foto, maar dan in het paars. Zo leuk!


• Zulk soort spelletjes kreeg je volgens mij gratis ergens bij (bij een Happy Meal bijvoorbeeld), maar dat maakt het niet minder leuk. En het was echt ontzettend moeilijk! Elke keer als ik bíjna alle ringetjes om de staafjes had, stootte ik per ongeluk ergens tegenaan/liet ik ‘m vallen/bewoog ik verkeerd en kon ik weer opnieuw beginnen. Zo frustrerend! Volgens mij is het me nog nooit helemaal gelukt haha.
• Eerst hadden we rolschaatsen, toen skeelers en daarna de Skate Step. Ik snap niet hoe dit stepje ooit uit de mode is geraakt; dit is toch gewoon hartstikke leuk!?
• Tegenwoordig zitten de kinders massaal op Instagram, maar vroeger bestond dat natuurlijk nog niet. Gelukkig was er ook een andere manier om plaatjes te bekijken, namelijk met de View Master! Wat je er precies aan had weet ik niet, maar goed; Instagram heeft natuurlijk ook niet echt een doel wink


Toegegeven: ik vind het oprecht jammer dat ik geen kind meer ben. Stiekem zou ik hier nog steeds mee willen spelen, en dat met name met de strijkkralen en de Gameboy. Om vervolgens lekker op de skate step naar school te gaan. Die goeie ouwe tijd.

Weet jij nog iets anders waar je als kind mee speelde, laat het me weten in de comments!

21 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *