Reizen

4 Handige tips om zelf een nieuwe taal te leren!

taalleren

Wisten jullie dat ik vier talen spreek? Of nouja, dat is misschien een beetje overdreven, maar naast Nederlands en Engels spreek ik redelijk Spaans en kan ik Italiaans ook vrij goed verstaan (maar niet meer zo goed zelf spreken, haha.)

We leren natuurlijk allemaal wat talen op school, maar uit ervaring weet ik dat zoiets in de loop der jaren verwatert en dat je het met lesjes op school niet redt. Zo heb ik bijvoorbeeld vijf jaar Frans en Duits gehad, maar dat is inmiddels compleet verdwenen uit mijn brein… Engels en Spaans had ik ook op school en dát spreek ik wel nog steeds. Hoe dat kan? Omdat ik die talen zelf heb bijgehouden.

In mijn ervaring werkt zelfstudie een stuk beter dan een cursus of schoolklasje. Om je taalkennis op peil te houden, of zelfs om een compleet nieuwe taal te leren. Het is alleen even puzzelen hoe je dat precies aanpakt. En daarom heb ik voor jullie 4 tips op een rijtje gezet!

1. Media
Veel mensen van mijn generatie spreken goed Engels. Dat komt omdat we ontzettend vaak met deze taal in aanraking komen. Op internet, in games, op social media, in boeken, in films, en in vrijwel alle muziek die we luisteren. Wil je bijvoorbeeld Spaans leren, dompel jezelf dan onder in alles wat Spaanstalig is.

Nu is het misschien hoogdrempelig om meteen naar moeilijke Spaanse opinieprogramma’s te zappen, maar je kunt beginnen met een kinderfilm. Zet hierbij de ondertiteling gewoon aan, later als je wat basiskennis hebt kun je proberen de ondertiteling uit te zetten. Grappig feitje: in de Amerikaanse versie van Dora worden geen Engelse woordjes, maar Spaanse woordjes geleerd! Dus dat zou je ook kunnen kijken. Wil je wat vermakelijks kijken, dan is de Spaanse Netflixserie Casa del Papel een goede tip.

Als je eenmaal wat basiskennis hebt, kun je proberen wat kinderboeken in jouw nieuwe taal te lezen. Woordjes die je niet kent kun je gewoon opzoeken en zo leer je steeds weer wat bij! Hetzelfde geldt voor muziek. Niet-Engelse liedjes zijn zoveel leuker en interessanter! Op deze site kun je allerlei buitenlandse radiozenders vinden, dus jouw taal zit er gegarandeerd bij!

2. Apps
Met een nieuwe taal beginnen is best hoogdrempelig. Want hé, wie gaat er nou in zijn vrije tijd vrijwillig studeren? Met een app maak je het gelukkig een stuk leuker!

Er zijn echt tientallen apps te vinden, dus ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig heb ik er zelf een hoop getest, en mijn favorieten zijn Duolingo en Memrise. Beide apps zijn gratis en hebben leuke spelelementen. Bij woordjes, zinnetjes en grammatica leer je gelijk de uitspraak doordat een stem het voorleest. En optioneel kun je de taal ook echt leren spreken door je microfoon te gebruiken! In de Nederlandse versie van Duolingo kun je wel alleen Engels leren, maar in de Engelse versie zijn er een stuk meer opties zoals Italiaans, Spaans, Japans, Chinees, en Turks. In Memrise kun je wel vanuit het Nederlands meerdere talen leren.

3. Zelfstudie
Bovengenoemde apps kunnen heel handig en leuk zijn, maar zijn vaak vooral bedoeld voor je basiskennis. De grammatica van vreemde talen is vaak lastig, en in apps wordt dat niet altijd goed uitgelegd. Daarom kan het slim zijn om ook wat serieuzere zelfstudie te doen. De lesboeken die ze in het onderwijs en bij cursussen gebruiken kun je meestal gewoon online bestellen. Zorg dan dat je naast een tekst- en opdrachtenboek ook het antwoordenboek aanschaft – anders weet je natuurlijk nooit of je het jezelf wel goed aanleert! Daarnaast zijn er ook een hoop boeken op de markt speciaal bedoeld voor zelfstudie.

4. Doen, doen, doen!
Na wat oefening is het tijd om je kunsten naar de praktijk te brengen. En een vreemde taal oefenen doe je het beste in het land zelf! Boek dus lekker een vakantie, of nog beter: ga voor een langere tijd naar het buitenland. Als je daar eenmaal bent leer je de taal namelijk razendsnel. Wees vooral niet bang om te spreken. Veel mensen zijn bang om iets fout te zeggen en schakelen uit onzekerheid over naar Engels, maar laat je vooral niet weerhouden. Vertel gewoon dat je een beginneling bent en niemand zal je raar aankijken. Locals vinden het vaak juist hartstikke leuk als je een poging doet om de taal te spreken! Gewoon doen is echt de beste manier.

Is naar het buitenland gaan voor jou niet mogelijk? Nederland is één van de meest multiculturele landen ter wereld, dus zijn er genoeg plekken waar je met andere culturen en talen in aanraking komt. Neem een horecabaantje bij de plaatselijke Italiaan (wel bij échte Italianen dan hè), bezoek een Spaans muziekfestival of ga eens een drankje doen bij een cultureel centrum.

En nu?
Heb je een taal eenmaal goed onder de knie? Hartstikke leuk voor op vakantie, maar je kunt er ook nuttige dingen mee doen of zelfs geld mee verdienen. Zo kun je aan de slag als tolk, docent of vertaler. Dat laatste kan vaak zelfs vanuit huis, bijvoorbeeld bij Fairlingo. En een vreemde taal staat sowieso goed op elk cv!


Welke talen spreek jij of welke taal zou jij graag nog willen leren?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Rachel 27 augustus 2018 at 18:00

    oh ik zou ook zo graag italiaans willen leren!

  • Reply Nicole 19 augustus 2018 at 21:40

    Hele handige tips! Ik denk dat media een hele goede is. Wanneer je naar bijv. youtube filmpjes of films kijkt in een vreemde taal kun je het toch echt wel snel oppikken.

  • Leave a Reply