Creatief

Onafgemaakte tekeningen


Zo nu en dan heb ik een creatieve uitspatting. Ik heb sinds een paar maanden een tekentablet en hoewel ik het ding soms weken laat liggen (of enkel gebruik voor wat simpele schetsjes voor school) heb ik zo nu en dan ineens de behoefte om eens écht te gaan tekenen. Maar, wanneer ik een idee heb voor een tekening, moét deze in één keer af. Aangezien er veel tijd zit in digitaal tekenen, is dat natuurlijk vaak onmogelijk, dus ik sla zo’n tekening op met het idee er later weer aan verder te werken. Wat vervolgens nooit gebeurt. Zo heb ik inmiddels een hele map vol met creaties die ik ooit nog wil af maken en het leek me leuk om deze aan jullie te laten zien!

Onder digitaal tekenen versta ik overigens echt het maken van tekeningen, zoals je ook op papier doet. Dus niet Photoshoppen, zoals ik in dit artikel zelf deed, maar echt een tekening of schilderij maken, waarvan ik in dit artikel een aantal grote inspiratiebronnen liet zien. Zo goed als deze mensen ben ik nog lang niet, maar het is wel mijn uiteindelijke doel om mezelf zodanig te verbeteren. Nu nog even dat doorzettingsvermogen te pakken krijgen!


Dit is mijn meest recente creatieve uitspatting, waarbij ik het Engelse woord voor lieveheersbeestje (ladybird) letterlijk nam. Geen idee hoe ik op dit idee kwam, maar ik vond het wel creatief, haha. Ik wilde oefenen met kleurtechnieken en dat is te zien: het water, het haar en het schild zijn allemaal in totaal andere stijl. De stijl van het schild vind ik het best gelukt, je ziet hierbij de ‘blokjes’ van de verfkwast nog gewoon zitten en dat heeft wat mij betreft wel iets artistieks. Over het haar ben ik iets minder tevreden, maar van al mijn tekeningen wil ik deze nog wel het liefst af maken omdat ik het idee origineel vind (al zeg ik het zelf).


Van deze schets van Sneeuwwitje was ik alweer vergeten dat ik ‘m ooit had gemaakt. Er zitten nog wat verbeterpunten in (de voeten, haha) maar over het algemeen vind ik de outlines goed zo en wordt het hoog tijd om deze eens in te kleuren!


Wat ik hier dacht weet ik niet precies, maar volgens mij wilde ik een soort poppenversie van Rapunzel maken. Als ik er zo naar kijk vind ik dat het (ingekleurde gedeelte van) het haar best goed gelukt is. Maar dit kostte zoveel tijd dat ik er geen zin meer in had. Het is een totaal andere stijl dan wat ik normaal gesproken wil maken, maar als de zwarte outlines weggehaald worden en de lijnen strakker gemaakt worden kan dit nog best een leuk tekeningetje worden. Overigens had ik hier mijn tekentablet nog niet, en dat is wel te zien aan de bibberige lijntjes. Met een tablet teken je zoveel fijner dan met de muis!


Geloof het of niet, maar dit was de eerste serieuze tekening die ik maakte met mijn tekentablet en ook gelijk de meest volledige tekening. Het is geïnspireerd op de Disneyfilm Frozen. In het geheel ben ik hier best trots op, al heb ik ook hier weer verschillende stijlen door elkaar gebruikt. Eigenlijk moet hierbij vooral de omgeving (het water en de sneeuw) nog uitgewerkt worden, dit is nu nog een ruwe schets zoals je ziet. En uiteindelijk wil ik ook een mooie lichtinval maken. Verder heeft ze nog geen hand, en daar zie ik het meest tegenop want handen tekenen is vreselijk moeilijk!


Sinds de Frozen tekening ben ik ineens gek op het tekenen van vlechtjes. Los haar tekenen is moeilijk, vlechten vond ik ook moeilijk maar dat heb ik mezelf door de Frozen tekening weten te leren. Dit schetsje kliederde ik in een paar minuten in elkaar, en aangezien ik iemand ben die helemaal niet snel ben in mijn werk, was ik was nogal verbaasd over het resultaat. Waarom weet ik niet precies, maar het heeft iets. Toen ik het wilde inkleuren verpestte ik het volledig, dus hier durfde ik niet meer aan verder te werken haha.


Daarom besloot ik dat het tijd was om te oefenen met kleur en lichtinval. Dit tekeningetje maakte ik redelijk snel. In principe beschouw ik deze als ‘af’, omdat er niets meer hoeft te gebeuren aan het gedeelte wat hier te zien is. Toch vind ik ‘m wat saai en kaal, dus ik moet nog bedenken wat voor achtergrondomgeving hier goed bij past.


Ook deze tekening maakte ik vooral om te oefenen met inkleuren en de bijbehorende technieken. De outlines, dus de buitenste lijntjes van het gezicht, trok ik over van een foto en toen ben ik gaan kleuren. Een gezicht kleuren is leuk, want het is eigenlijk hetzelfde als bij make-up aanbrengen, shapen, highlighten enzovoort. Erg leuk om te doen en met het resultaat ben ik tot nu toe redelijk tevreden. Alleen de mond moet wat mij betreft nog opnieuw, en daarna kan ik verder met het haar (dat wordt een uitdaging!) en de achtergrond.

En nu?

Het probleem is dat ik perfectionistisch ben in mijn tekeningen. Wanneer het niet lukt zoals ik wil, stop ik er mee en begin ik aan iets anders. Op deze manier kan ik wel veel verschillende technieken oefenen en dat zie je ook terug: zo ongeveer elke tekening is een totaal andere stijl. Maar uiteindelijk leer je er het meest van wanneer je tekeningen gewoon af maakt. Ook al zijn ze dan niet perfect, je hebt in elk geval overzicht waar je verbeterpunten zitten. Vandaar dat ik mezelf, nu ik weer wat meer tijd heb (ik heb mijn P gehaald!), een soort van challenge wil gaan opleggen, waarbij ik elke week één complete tekening moet maken. Ik hoop dat ik dit een tijdje volhoud, en als het gelukt is zal ik de resultaten met jullie delen.

Voor de (digitale) tekenaars onder ons, tips over technieken of doorzettingsvermogen zijn meer dan welkom!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Joyce 8 juli 2014 at 13:51

  Mooie tekeningen en knap dat je het kunt op zo’n tekentablet. Ik zou ook graag willen zien hoe het werkt! Idee voor een filpmje misschien?

 • Reply Marielle 26 juni 2014 at 18:54

  Wat een prachtige tekeningen! Als ik jou was zou ik ze zeker een keer af maken! Je hebt echt talent. En wat super leuk dat jou oma je blog bezoekt zeg!

 • Reply Thebeautydelivery 25 juni 2014 at 22:18

  Wauw, erg mooi en dat terwijl ze nog niet eens af zijn! :)

 • Reply Kimberley 25 juni 2014 at 20:27

  De een na laatste vind ik het mooist!

 • Reply Mariska 25 juni 2014 at 20:10

  Ik vind ze er al erg mooi uit zien!

 • Reply Manon 25 juni 2014 at 19:47

  Wow met die blauw jurk vind ik mooi

 • Reply Rebecca 25 juni 2014 at 17:39

  Ik vind die met die blauwe jurk echt enorm mooi. De sneeuwvlok vind ik om 1 of andere reden echt iets toevoegen :)

 • Reply Han 25 juni 2014 at 10:30

  De zwart-witte lijn tekening, vind ik helemaal mooi!
  Misschien wil je me een keertje laten zien, hoe zo’n tekentablet werkt?
  Gr. Oma

 • Leave a Reply