Lifestyle

10x mijn favo Spaanstalige liedjes

LIEDJES
Zonder overdrijven: zeker 90% van de muziek die ik luister is Italiaans of Spaans. Ik heb geen flauw idee wat er in de ‘Nederlandse’ top 40 staat, maar met liefde struin ik de Italiaanse en Spaanse hitlijsten af op zoek naar nieuwe leuke nummers. Italiaans hoor je hier niet zo vaak, maar Spaanse muziek doet het gelukkig vrij goed in Nederland, vooral in de zomer. Het is altijd een klein geluksmomentje als ‘mijn’ nummer maanden later eens op de Nederlandse radio wordt gedraaid, haha. Omdat ik jullie in deze koudere maanden een zomergevoel wil geven deel ik vandaag mijn 10 favoriete Spaanse nummers van dit moment!

1. Juanes – Juntos


Juanes ken je misschien nog wel! Een paar jaar geleden (ahum, blijkbaar in 2003 en 2004… Ik word oud!) had hij in Nederland hits met ‘A dios le pido’ en ‘La camisa negra’. Een eendagsvlieg? Welnee, want hij maakt nog steeds muziek. En goede ook! Op zijn laatste album dat in 2014 uitkwam, stonden een aantal erg leuke nummers waarvan ‘Juntos’ mijn favoriet is. Dit nummer is er ook in het Engels (‘Together’) maar uiteraard heeft de Spaanse versie mijn voorkeur wink

2. Kiko Rivera (feat. Dasoul) – Dale


Dit liedje hoorde ik voor het eerst op de radio in Lanzarote toen we met de auto aan het rondrijden waren. Ik vond ‘m gelijk heel tof! Normaal gesproken zou ik gelijk Shazam aanzetten om de titel van het nummer te vinden, maar in het buitenland heb ik geen internet dus dat kon niet. Dus heb ik maar gewoon wat willekeurige woorden en zinnen die ik hoorde opgeschreven. Eenmaal in Nederland ben ik gelijk gaan Googlen en gelukkig had ik hem snel gevonden. Een heel vrolijk, zomers nummer!

3. Enrique Iglesias & Nicky Jam – El perdón


Tja, dit nummer heeft natuurlijk weinig uitleg nodig want dit is ook in Nederland een grote hit. Maar ik vind deze zó leuk!

4. Gente De Zona ft. Marc Anthony – La Gozadera


Beide artiesten kende ik al wel, maar had me er nooit écht in verdiept. Toen Enrique Iglesias samen met o.a. Gente de Zona de hit ‘Bailando’ maakte, ging ik eens op onderzoek uit. Ik vond dit nummer en ik was gelijk verkocht!

5. Belle Perez – Vayamundo


Mijn liefde voor Spaanstalige muziek begon als 12-jarig meisje met Belle Perez. Ik was die-hard fan, heb in totaal zonder overdrijven zeker vijftig optredens bezocht en heb haar ontelbare keren ontmoet. Inmiddels ga ik niet meer zo vaak naar de optredens (al ben ik afgelopen zomer nog een keertje geweest, was leuk!), maar stiekem blijf ik voor altijd fan. Gitarist Nani die op dit filmpje meespeelt en zingt vind ik ook nog steeds geweldig. Waarom dit nummer geen hit is geworden begrijp ik niet zo goed, maar ik vind ‘m in elk geval heel erg leuk! En oh, ik hoorde uit betrouwbare bron (van Belle zelf, haha) dat er binnenkort een nieuw album aankomt. Ik kijk ernaar uit!

6. Ricky Martin – La mordidita


Van Ricky Martin heb je vast wel eens gehoord en de nummers ‘Livin la vida loca’ brullen we allemaal mee. Dat nummer is vrij oud, maar deze knappe kerel maakt nog steeds muziek. ‘La mordidita’ kwam begin deze zomer uit en staat nog steeds hoog in de Spaanse top 40. En ook ik luister dit liedje graag!

7. David Bustamente – Cobarde


David Bustamente ontdekte ik toen hij een half jaar geleden een duet opnam met ‘mijn’ Belle Perez. Een prachtige ballad, maar niet heel zomers en vrolijk dus die vond ik niet zo in dit lijstje passen. Welk nummer van David ik wél gepast vond is Cobarde. Hier word je blij van!

8. David Bisbal – Al andaluz


David Bisbal was, na Belle Perez, één van de eerste Spaanstalige artiesten waar ik fan van werd. Deze man is leuk, knap, maakt goede muziek, kan zingen en ik ben verliefd op zijn krullen (al zie je die in dit filmpje niet, maar je moet hem maar even Googelen wink ) Ik vind veel van zijn liedjes leuk, maar welk nummer al járen favoriet is, is ‘Al andaluz’. Het is een apart stijltje waar je van moet houden, maar persoonlijk vind ik dit lied de perfecte definitie van goede, Zuid-Spaanse popmuziek.

9. Melendi – Tocado y hundido


Deze artiest ken ik pas heel kort. Vlak voordat ik naar Lanzarote ging heb ik een hele hoop Spaanse muziek op mijn iPod gezet, en daar zat dit nummer toevallig tussen. Ik bleek hem zo leuk te vinden dat dit één van mijn meest gedraaide vakantieliedjes werd. Het lied is Spaanstalig, maar het stijltje van de muziek is het beste te omschrijven als pop/rock. Dit vind ik echt geweldig!

10. Alvaro Soler – El mismo sol


Een vriendin, die ook helemaal gek is op alles wat Spaans is, tipte me maanden geleden dit lied. Het is echt een heel zonnig, blij nummer en ik heb deze veel in de zomer gedraaid. Ook in Nederland is ‘El mismo sol’ een hit en hoor ik hem steeds vaker voorbij komen (voor zover ik naar de radio luister, haha). Vind ik leuk! Ik hoorde hier laatst trouwens ook een Engelse versie van, maar nah… Doe mij maar gewoon Spaans!


Zowel Spanje (en Spaanstalige landen) als Italië hebben een groot aanbod aan goede artiesten. Artiesten die nog écht talent hebben en bovendien live vaak erg goed zijn.

Naast de leuke melodietjes en de talentvolle artiesten vind ik de Spaanse taal gewoon geweldig. Toen ik op mijn 12e in de ban raakte van Spaanse muziek (dankzij Belle Perez) sprak ik nog geen woord Spaans. Maar door het vele luisteren en thuis oefenen had ik, toen Spaans kreeg op school, een flink streepje voor. Inmiddels spreek ik de taal aardig goed – ik kan radio, tv en liedjes goed volgen. Zelf praten is wat lastiger, omdat ik dat in het dagelijks leven natuurlijk niet doe. Overigens versta ik Italiaans ook redelijk goed, puur door naar Italiaanse muziek en radio te luisteren. Wat dat betreft is muziek heel leerzaam als je een andere taal wilt leren!

Anyway, hopelijk heb ik jullie met deze nummers een zonnig gevoel gegeven bigsmile
Luister jij vaak Spaanse muziek? Zo ja, aanraders zijn altijd welkom!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Jean louis saraber 9 april 2019 at 23:38

  Ik heb een vraag ik zoek een Spaans talig nummer over de liefde van je leven soulmate die je moet verlaten om je droom na te gaan van al 25 jaar om te emigreren naar Spanje en zij kan niet mee maar ik moet gaan naar m’n roets.
  Zeer zeer pijnlijk is er een liedje hier over .
  Jean louis saraber

 • Reply jan 5 mei 2017 at 22:59

  hoi Mandy
  vandaag met de cursus Spaans begonnen en om in de stemming te raken alvast wat Spaanse liedjes opgezocht,
  ik merk echt dat Spaans niet zo makkelijk is maar oefenen baard kunst
  groet jan

 • Reply Julie 11 oktober 2015 at 13:47

  Wat leuk om te zien! Ik vind La Solitudine van Laura Pausini nog steeds het mooiste Italiaanse nummer dat ik ken! Sinds onze vakantie in Tenerife zijn mijn vriend en ik ook dol op het liedje Hoy Séra van Antonio Orozco! :-D

 • Reply Annemijn 1 oktober 2015 at 19:25

  Aah wat leuk! Ik ken niet veel mensen die Spaanse muziek écht leuk vinden. Ik hou er van, het is zo’n mooie taal. Maarre, ik mis de Spaanse versie van Enrique’s bailando! ;)

 • Reply Sofie Katelijne 30 september 2015 at 14:44

  de enige artiest die ik ken, is Belle Perez en dit omdat ze Vlaams is, haha!

 • Reply Annelies 30 september 2015 at 09:55

  Ik krijg altijd zo’n lekker vakantiegevoel van Spaanse liedjes! Ik ken ze niet allemaal, maar ik vind ze wel allemaal fijn klinken!

 • Reply Femke 30 september 2015 at 09:12

  Ik ken de meeste van deze nummers wel, want ik ben ook gek op Spaanstalige nummers. El Perdon was deze ‘zomer’ echt één van mijn favorieten. Love it!

 • Reply Svenja 30 september 2015 at 08:50

  Jaaa ik ben dol op Spaanse liedjes. Ze doen me meteen aan mijn vakantie in Spanje terug denken. Vooral El mismo sol was een hit en werd veel op de radio gedraaid in Spanje. Dit nummer luister ik laatste tijd in Nederland ook nog lekker veel, love it!

 • Leave a Reply