Lifestyle

Fisheye lens voor smartphones


Foto’s maken vind ik leuk om te doen en doe ik eigenlijk de hele dag door. Mijn spiegelreflex heb ik niet altijd bij me, daarom gebruik ik ook vaak de camera van mijn smartphone om leuke momenten vast te leggen. Maar na honderden foto’s wil je weleens wat anders. Daarom besteld ik op Ebay een héél budgetproof fisheye lensje. Zou hij echt werken?


Ik bestelde mijn fisheye lens via Ebay. Na een paar weekjes wachten kreeg ik mijn pakketje binnen. Wat ik niet had gezien tijdens het bestellen, is dat het niet om één, maar om twee lensjes ging. De ene is dus een fisheye lens, de andere een macro lens. Verder kreeg ik er een clip bij (hierover later meer) en een zakje om alles in te bewaren.


Beide lenzen zijn voorzien van een lensdop. Ik vind het schattig om te zien, zulke mini-lensjes!


Bij een gewone camera kun je lenzen makkelijk verwisselen, maar bij smartphones is dat natuurlijk niet het geval. Daarom krijg je er een clip bij geleverd. Hier schroef je een lens op en de clip zet je dan weer op je telefoon. Deze clip past bovendien op bijna elke smartphone!


Je clipt het geheel vast aan je mobiel, op zo’n manier dat de lens de originele cameralens heen valt. Easymode.

De fisheye lens


Dit is wat je ziet wanneer de fisheye lens gebruikt. Alles is een stuk boller!


Aanschouw mijn eerste poging om foto’s te maken. Zoals je ziet ging het links een beetje mis; wanneer je de flits gebruikt krijg je een rare weerspiegeling. Overigens kwam ik erachter dat dit verholpen wordt als je de clip niet recht naar boven steekt, maar naar de zijkant draait.

In elk geval, rechts zie je mijn tweede poging, dit keer zonder flits. Het resultaat is nog niet optimaal, maar het fisheye effect is schijnbaar nooit echt goed te zien als je foto’s van verder weg maakt.


Tijdens mijn volgende pogingen probeerde ik wat close-ups uit. En zoals je ziet; dit werkt een stuk beter! Ik merk dat mijn foto’s een beetje onscherper worden dan normaal, maar het fisheye effect is duidelijk te zien. Leuk!

De macro lens


Dan nu de macro lens. Deze had ik niet zelf besteld, dus het was een verrassing voor me dat deze bij m’n pakketje zat. Verrassingen zijn altijd leuk, dus ik was erg nieuwsgierig.

Hoewel je misschien zou verwachten dat het andersom is, zie je links het effect met de macro lens, rechts zonder. Door de macrolens is alles veel meer uitgezoomd. Aangezien ik verwachtte dat juist alles gróter zou worden (ik heb nog nooit eerder een macro lens gebruikt), heb ik even navraag gedaan bij iemand die er verstand van heeft. Schijnbaar werkt het als een soort vergrootglas, het echte effect van de lens merk je wanneer je dichterbij je object gaat zitten. Je kan dan nog steeds mooi scherpstellen, iets wat normaal gesproken niet zo goed gaat op je smartphone wanneer je heel dichtbij het voorwerp zit. Ah.

Conclusie


Over het macro lensje ben ik niet razend enthousiast, ik snap de werking niet zo en het voegt naar mijn mening weinig toe. Het is leuk dat ik ‘m er gratis bij kreeg, maar los zou ik deze niet gekocht hebben. Het fisheye lensje daarentegen vind ik ontzettend leuk! Hij werkt redelijk goed, en het geeft een grappig effect: zo heb je weer eens een andere insteek op je Instagram timeline. Tot nu toe heb ik ‘m echter nog niet heel vaak gebruikt omdat ik ‘m steeds vergeet mee te nemen, maar bij deze beloof ik mezelf plechtig dat ik het lensje zo nu en dan in mijn tas ga stoppen. Een alledaags kiekje van je Starbucks koffie kan op deze manier namelijk veel leuker worden!

Overigens kun je de twee lensjes, volgens Ebay, ook op elkaar draaien en zo combineren. Dat is misschien ook nog wel het proberen waard.

De lenzen zijn te bestellen bij deze verkoper voor een prijs van $2.80, wat omgerekend ongeveer €2,40 is in euro’s. Dit is inclusief verzendkosten.

Heb jij al ooit verwisselbare lenzen gebruikt voor je smartphone?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Lisa 22 januari 2015 at 10:36

  Ik heb deze set ook. Ben er zelf erg tevreden over! Over de lens die jij er bij hebt gekregen, dat zijn er twee op elkaar gedraaid! Dat is een wide angle lens en een macro lens in 1. Wil je mooie close up foto’s maken? Dan moet je het bovenste gedeelte waar ‘ wide’ op staat er af schroeven. Dat is ook wat er ‘fout’ is gegaan bij jouw macro foto, je hebt ze in combinatie met elkaar gebruikt :)

 • Reply marjolein 16 januari 2015 at 21:51

  Wat een super leuk effect geeft deze lens je foto’s! x

 • Reply Fabienne 16 januari 2015 at 15:51

  Ik vind het idee grappig, maar zou het zelf denk ik niet gebruiken.

 • Reply Lies 16 januari 2015 at 15:46

  Wat leuk een fisheye lens voor je smartphone! Het effect ziet er ook zo leuk uit op de foto’s.

 • Reply Carolien 16 januari 2015 at 15:20

  Super leuk, ik wil zelf al heel lang zoon lens maar nog nooit eentje gevonden die ik betaalbaar en goed vond haha!
  ben zeker benieuwd naar die macro lens als je m goed en dicht bij een product houd hoe die dan werkt

  xxx

 • Reply Manon 16 januari 2015 at 14:49

  Dat ziet er leuk uit

 • Reply Dina 16 januari 2015 at 11:52

  Leuke gadgets! Ik heb nog nooit zoiets gebruikt.

 • Reply Dhini 16 januari 2015 at 10:28

  Cool effect, alleen bij samsung de camera staat in het midden.

 • Reply Sofie 16 januari 2015 at 10:20

  Ontzettend leuk! Ik ga hem onthouden! :)

 • Leave a Reply